Ana içeriğe atla

SAP Simple Finance - SAP Accounting Powered by HANA, Veritabanı Modeli ve Geçiş Planı

SAP 2014 yılında yeniden tasarladığı ERP çözümünün ilk ürünü olan Simple Finance'i duyurmuştu. Bu ürün ile SAP aslında şunları vadediyordu:
 
 
 
Ay kapanışını bir günde bitirmek,
 
Daha dinamik planlama,
 
Sermaye karlılığını artırmak ve
 
Kayıp kaçakları önlemek. 
 
  
Tüm bu vaadleri yerine getirebilmek için iki önemli silaha güveniyordu: HANA bellek içi işleme teknolojisi ve sadeleştirilmiş veri modeli.
 
Peki nedir bu sadeleştirilmiş veri modeli: HANA platformu ile zaten indexler ve kalıcı aratoplam tablolarına gerek olmuyor, bir kere sırf bu bile saklanacak veriyi azaltıyor. SAP bu avantajdan yararlanarak mevcutta kullandığı bu tabloları aynı isimdeki HANA view'leri ( Bu konuyu HANA modellemesi isimli başka bir yazıda detaylı anlatacağım) ile yer değiştiriyor. Yani artık içinde veri tutan tablo olmaktan çıkıyorlar:
 
  • Mevcuttaki SAP ERP FI-GL index ve toplam tabloları olan GLT0, BSIS, BSAS ve FAGLFLEXT, FAGLBSIS, FAGLBSAS
  • Mevcuttaki SAP ERP FI-AR, FI-AP tabloları  KNC1, KNC3, LFC1, LFC3, BSID, BSIK, BSAD, BSAK
  • CO toplam tabloları COSP and COSS
 
Geriye BSEG ( genişletilmiş) ve BKPF kalıyor, tipi bir müşteri sistemini HANA destekli Simple Finance'e geçtikten sonraki durumu:
 
    Table sizes  customer system
Table Description ERP Financials in Suite on HANA Simple Finance on HANA
BKPF Accounting documents 1.2 GB 1.2 GB
BSEG Accounting document line items 4.5 GB ** 5.0 GB
BSID Open items Accounts Receivable 0.1 GB  
BSIK Open items Accounts Payable 0.0 GB  
BSIS Open items General Ledger * 23.2 GB  
BSAD Cleared items Accounts Receivable 3.3 GB  
BSAK Cleared items Accounts Payable 2.1 GB  
BSAS Cleared items General Ledger * 5.5 GB  
KNC1 Totals Accounts Receivable 0.1 GB  
LFC1 Totals Accounts Payable 0.0 GB  
GLT0 Totals General Ledger 0.0 GB  
  Total (of above tables) 40.0 GB 6.2 GB
* Includes partially archived items (not considered here)
** Includes additional fields for New G/L
Kaynak : https://blogs.saphana.com/author/jens-krueger/

S/4 HANA sistemini kurduğunuzda ise SAP Accounting powered by SAP HANA'ya geçiş adımlarını yapabileceğiniz SPRO eklentisi size klavuzluk ediyor.


Ancak yukarıdaki uyarlamaya ulaşabilmek için SAP Accounting powered by HANA ya da bilinen adı ile Simple Finance eklentilerinin doğru olarak kurulması gerekmektedir.

 
 
Daha detaylı yazacağım,

Sevgiler,

Sarhan, @sarhanpolatates

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAP Concur ile nasıl masraf girilir? Örnek Ekranlar ile anlatımı

Öncelikle Concur deneme sürümüne kayıt olmanız gerekiyor. Böylece 30 gün boyunca Concur 'u kullanabiliyorsunuz. E-mail adresi ve belirlediğiniz bir şifre ile login olduğunuzda aşağıdaki ekran size karşılıyor, çok basit ve derli toplu, nasıl yapacağım diye bir manual ya da help dökümanına başvurmanıza gerek yok. Login olduktan sonra yandaki ekran size karşılıyor. Concur Logosunun yanında size adınızla hitap ederek yapabileceğiniz işlemleri ve daha once yapmış olduğunuz işlemleri gösteriyor. Start a report'a tıkladığınızda masraf girişine hemen başlayabiliyorsunuz. Öncesinde kendinize ait bilgileri güncellemek isterseniz kolayca yapabiliyorsunuz bunu, örneğin şirketiniz masrafları hangi hesaba yatırmasını istiyorsanız bunu kolayca beliyleyebiliyorsunuz.Ya da kredi kartınızı tanımlayıp özellikle mobil versiyonunu kullanırken anlaşması şirketlerden yapacağınız masrafları basitçe yapabilmeyi sağlıyor. Arık gerekli ayarlamaları yaptığımıza göre masraf girişine başlayabiliriz

SAP Concur Nedir? Nasıl Deneyebilirim? Neden Concur kullanmalıyım?

Concur, SAP'nin 2014 yılında satın aldığı, dünyanın en çok kullanıcısı olan bulut tabanlı seyahat masrafı yönetim uygulamasıdır. Concur'un gücü; sunduğu fonksiyonalitenin ötesinde, ekosisteminde barındırdığı iş ortaklarıdır. Binlerce iş ortağı sayesinde, kurumlar personelinin masraflarını kontrol etmenin ötesinde seyahatlerini planlama ve çok uygun fiyatlara karşılayabilme imkanına sahip olabilmekteler. Sizin için önceden pazarlığı yapılmış, konaklama, seyahat, yeme içme ve daha fazlası binlece şirket ve marka Concur pazar yerinde hazır beklemekte. Ayrıca anlaşma sağlanan bu partner ağı kullanılarak yapılan her türlü harcamanın belgesi elektronik olarak saklanmakta ve SAP ERP'ye otomatik olarak akabilmektedir. Bu sayede her çalışanın kabusu olan masraf girişi ya da masrafların geç girilmesi ya da ödenememesi gibi durumlar ortadan kalkmaktadır. Mevcut partner'ler için : https://www.concur.com/en-us/partners 2 kişilik bir şirketten 300.000 çalışanı olan bir gr

SAP HANA Modelleme: View Çeşitleri, BW ile bağlantı, HANA Studio Kullanımı, HANA Live Analitikleri, HCP HANA Cloud Platform

Aslında çok geniş kapsamı olan bir konuyu tek başlıkta ele almak çok güç, bu yazımı daha çok bir başlangıç rehberi olarak kullanmanızı tavsiye ederim. HANA 2011 yılında ilk kez duyurulduğunda, çağın gerektirdiği gerçek zamanlı bilgi ihtiyacını karşılayacak bir çözüm olması amacı güdülmüştü. Ancak elde edilen başarılı sonuçlar, HANA'yı SAP'nin tek Veri Tabanı olma durumuna getirdi. Bugün bu yazıda sadece HANA'yı gerçek zamanlı ve çok boyutlu veri bazı olarak nasıl kullanabiliriz onu anlatmaya çalışacağım. Öncelikle üzerinde HANA koşan bir ortama sahip olmanız gerekir. Eğer çalıştığınız şirkette bir HANA makinası yoksa, size tavsiye edeceğim  tek yer HANA Cloud Platform olacaktır: Buradan gerekli bilgiyi edinip, kendinize bir hesap oluşturabilirisiniz Sonrasında da HANA Studio edinmeniz gerekli. Buradan elde edebilirsiniz:  https://tools.hana.ondemand.com/#hanatools  Burada da gene yardımımıza HCP  koşuyor. Artık HANA sayesinde gerçek zamanlı analitik dünyası