Ana içeriğe atla

SAP Simple Logistics Çıktı mı derken, yepyeni S/4HANA On-premise 1511 geldi

SAP Yepyeni bir ürün çıkarmaya karar verdi sonunda çok şükür. Bu yıl şubat ayında apar topar duyurduğu S/4HANA ürünü, geçen hafta duyurulan yeni ürünle karşılaştırıldığında çakma S4HANA'ydı ama sonunda yanlıştan döndü.

Şimdi iki farklı ürün var:

1. SAP ERP 6.0 EHP0--7'ye giden hepimizin bildiği, herhangi bir veritabanı üzerinde çalışan ürün. Bu ürün Business Suite ailesinin merkezinde yer alan ürün. Bu ürün HANA üzerinde çalıştığında ise bambaşka bir hal alıyor. Çünkü Fiori'nin analitic ve factsheet tile'ları ile harkulade ekranlar ve SAP deneyimi yaşatıyor. Tabi ki HANA Analitikler kurulması şartı ile. İşte bu ürüne bir de Simple Finance 1503 yüklenip migrate edildiğinde ise ürüne S/4 HANA deniyordu. Ama Finans haricinde tüm veri modeli aynı kalıyordu.

2. SAP S/4HANA, bu ürün artık tamamen yeni. Artık SAP ERP 6.0 üzerine Simple herhangi birşeyi yükleyip, ürünü S4HANA'ya dönüştürmeye gerek kalmıyor. Simple saçmalığından vazgeçilmiş sonunda, çünkü ürün zaten S-imple 4 HANA. Neyse lafı çok uzatmadan, ürüne geçeyim. Bir kere ürün SAP ERP'nin yeniden yazılması üzerine kurulu. 

Nedir S4HANA'nın alamet-i farikası?

Bir kere SAP'i ürünü tasarlarken HANA veritabanının sunduğu, bellekiçi ve kolon bazlı yaklaşımla tasarlamış. Yani de-normalize ederek tasarlıyor ürünü. Ne demek şimdi bu de-normalize, özetle ilişkisel veritabanı tasarımının en önemli unsuru olan, veriyi farklı tablolara bölerek küçültmeyi umursamadan, kocaman(satır bazlı yaklaşıma göre) bir tabloya yazıyor. Örneğin ACDOCA (Finans verileri için) ya da MATDOC (Lojistik işlemsel verileri için)

Ayrıca eski moda olan ya da kavram karmaşına sebep olan ürün kirliliğinden de uzaklaşmaya çalışıyor gibi geldi bana ama göreceğiz, çünkü ürün daha çok yeni, sürekli gelişmeye devam edecek gibi.

Ürünü kurmaya başladık, bitince kendi tecrübelerimi de paylaşacağım. Ama çok merak edenler için bir kuple farklılık örneği:

Stok Yönetiminde artık bu eski dost transaction kodları olmayacak:

MB01, MB02, MB03, MB04, MB05, MB0A, MB11, MB1A, MB1B, MB1C, MB31, MBNL, MBRL, MBSF, MBSL, MBST and MBSU

@sarhanpolatates

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SAP Concur Nedir? Nasıl Deneyebilirim? Neden Concur kullanmalıyım?

Concur, SAP'nin 2014 yılında satın aldığı, dünyanın en çok kullanıcısı olan bulut tabanlı seyahat masrafı yönetim uygulamasıdır. Concur'un gücü; sunduğu fonksiyonalitenin ötesinde, ekosisteminde barındırdığı iş ortaklarıdır. Binlerce iş ortağı sayesinde, kurumlar personelinin masraflarını kontrol etmenin ötesinde seyahatlerini planlama ve çok uygun fiyatlara karşılayabilme imkanına sahip olabilmekteler. Sizin için önceden pazarlığı yapılmış, konaklama, seyahat, yeme içme ve daha fazlası binlece şirket ve marka Concur pazar yerinde hazır beklemekte. Ayrıca anlaşma sağlanan bu partner ağı kullanılarak yapılan her türlü harcamanın belgesi elektronik olarak saklanmakta ve SAP ERP'ye otomatik olarak akabilmektedir. Bu sayede her çalışanın kabusu olan masraf girişi ya da masrafların geç girilmesi ya da ödenememesi gibi durumlar ortadan kalkmaktadır. Mevcut partner'ler için : https://www.concur.com/en-us/partners 2 kişilik bir şirketten 300.000 çalışanı olan bir gr...

SAP Concur ile nasıl masraf girilir? Örnek Ekranlar ile anlatımı

Öncelikle Concur deneme sürümüne kayıt olmanız gerekiyor. Böylece 30 gün boyunca Concur 'u kullanabiliyorsunuz. E-mail adresi ve belirlediğiniz bir şifre ile login olduğunuzda aşağıdaki ekran size karşılıyor, çok basit ve derli toplu, nasıl yapacağım diye bir manual ya da help dökümanına başvurmanıza gerek yok. Login olduktan sonra yandaki ekran size karşılıyor. Concur Logosunun yanında size adınızla hitap ederek yapabileceğiniz işlemleri ve daha once yapmış olduğunuz işlemleri gösteriyor. Start a report'a tıkladığınızda masraf girişine hemen başlayabiliyorsunuz. Öncesinde kendinize ait bilgileri güncellemek isterseniz kolayca yapabiliyorsunuz bunu, örneğin şirketiniz masrafları hangi hesaba yatırmasını istiyorsanız bunu kolayca beliyleyebiliyorsunuz.Ya da kredi kartınızı tanımlayıp özellikle mobil versiyonunu kullanırken anlaşması şirketlerden yapacağınız masrafları basitçe yapabilmeyi sağlıyor. Arık gerekli ayarlamaları yaptığımıza göre masraf girişine başlayabiliriz...

S/4 HANA nedir?

SAP'nin yeni nesil kurumsal kaynak planlama uygulamalarının bütüne verdiği isim diyebiliriz.  03 Şubat 2015 tarihinde SAP CEO'su Bill McDermott, kurucu ortağı Hasso Plattner ve Yönetim kurulu üyesi Bernd Leukert tarafından tüm dünyaya duyuruldu. S/4 HANA ismi içinde yer alan S-> Simple (basit) 4'de 4. nesi anlamına gelmektedir. SAP, S/4 HANA ile birlikte, basitleştirilmiş ve yeniden tasarlanmış iş süreçlerini vaadediyor. SAP ERP yeniden yazılıyor diyebiliriz. İlk kez 2014 yılında duyurulan Simple Finance ürünü S/4 içinde standart olarak sunuluyor. S/4 HANA hem cloud'da hem de on-premise olarak kullanılabilecek. HTML5 tabanlı bir arayüzle kullanılabilecek. Bu yeni arayüzün adı Fiori. Ayrıca S/4 HANA içinde gerçek zamanlı olarak kullanılabilecek bir analitik engini olan HANA Live da yer alacak. Böylece hem OLAP hem OLTP aynı veritabanında yer alacak. S/4 ile daha basit veri modeli olacağından daha az veritabanı tablosu olacak ve daha az veriye ihtiyaç ...